RAWATAN DAN CARA ATASI GOUT

Salam sejahtera dan Assalamualaikum semua. Hari ini saya ade buat sedikit research mengenai penyakit GOUT. Daripada hasil pembacaan ini saya ingin berkongsi serba sedikit kefahaman saya mengenai gout.

Apa itu gout?

sendi membengkak akibat penghasilan hablur kristal dari asid urik

Penyakit Gout ini boleh datang kepada kita sama ada menerusi keturunan atau pun kegagalan fungsi buah pinggang menyingkirkan Asid Urik. Faktor pengambilan makanan yang terlalu banyak kandungan Acid Urik juga menyumbang kepada penyakit gout ini. 

Pemdapan Acid Urik ini lama kelamaan di dalam badan akan menyebabkan terbentuknya hablur kristal seperti pasir didalam sendi-sendi dan lama kelamaan akan menyebabkan bengkak kepada bahagian sendi. 

Antara makanan dan amalan yang boleh di amalkan untuk mengurangkan sakit Gout adalah:

i). minum air suam degan banyak terutama sebelum tidur.
2) Amalkan minum Teh Misai kucing 2 kali sehari.
3) Amalkan makan peria katak
4) Amalkan makan sawi pahit, kacang botor,kacang panjang, kailan, ulam raja, pucuk gajus, pegaga , dan sebagainya
5) amalkan makan minyak jagung
6) Amalakan makan dima/ cuka delima
7) Epal hijau 2 biji  seminggu sekurang-kurangnya
8) Gantikan penggunaan garam kasar kepada garam halus
9) Amalkan berendam di dalam air panas dan meminum air suam. 

Makanan tambahan untuk mengurangkan kesakitan Gout:


VIVIX - Kehadiran jus anggur ''Muscadine'' uang unik dapat membantu melambatkan pembentukan protin AGE (Advanced Glycation End products) yang menyebabkan kerosakan sell. 

# Omega Guard  - Kehadiran DHA dan EPA merupakan asid lemak 3 yang di extrak dari ikan yang hidup di kawasan laut dalam, mampu mengurangkan keradangan pada sendi pesakit gout.

# Alfalfa - Diambil degan tujuan ntuk menurunkan asid serum (alkalin ) dalam badan. Bahan-bahan yang tidak diperlukan oleh badan akan di nyahkan melalu prosess pembuangan. 

# Ostemetrix - baik untuk mengurangkan sakit dan bengkak









0 comments:

Post a Comment