BAYI KELIRU PUTING? APA NAK BUAT??

Berkongsi mengenai pengalaman saya.. sedikit sebnyak terasa juga la kesedihannya apabila bayi yang disayangi menagis kelaparan.. menjerit-jerit minta susu... bukan kita tidak beri dia makan.. tetapi dia yang telah mengalami kekeliruan puting. menolak directfeeding.. jangan kata anak ..skli ngn ibu pn join sama menangis degan anak sebab kesian and susuh hati bila bayi x nk direct feeding... saya pecaya pasti ramai ibu-ibu diluar sana juga penah mengalami masalah yang sama.... ade sesetengah bayi... x nk directfeeding sebab da terbiasa botol.... and ade sesetengah lagi yang keliru dr puting botol susu kita nak ajar dia direct feeding..... ank2 korang dalam ketagori mane ye...???


confuce nye mama....... mana satu ni....


anak saya dalam ketagori DARI PUTING BOTOL nak ajar DIRECTFEEDING...... masa saat2 selepas kelahiran memang saya trus bg direct.. alhmdulillah mmg dia da pandai.. and saya pun happy bila dapat mendakap dia.. selama 9 hari keadaan bahagia ni berterusan sehinggalah..... jeng..jeng.. jeng....

akibat dari perasan 'iron lady'.. konon nak buat sume keja.. akhirnya saya mengalami tumpah darah yang truk.. 3 hari 3 malm waded ,,, huhu... ank saya ape yang jd degan dia??? tepaksa di berikan botol susu la jawabnya.. cuma saya masih bersyukur sebab mak saya sngat memahami dan menyokong brestfeeding...

ok di pendekkan cerita da lama-lama dia sedap isap susu EBM dari botol.( saya guna botol susu medela). bila keadaan saya da stabil. niat di hati nak terukan la directfeeding rupanya2 dia mula menolak untuk directfeeding. apa lagi masa tu rasa sedey sngt.. rasa cm ank x suka kita pn ade.. ye la perasaan jahat pn menyerang la kn. .. ok jika anda dalam situasi ni.. plz...JANGAN PANIC.... JANGAN GIVE UP....

apa yang boleh korang lakukan:??

 

1) korang boleh cuba pujuk si manja anda perlahan2..
 -tp awas ye.. jng sampai korang memaksan bby plk.. kang lg la dia ngamuk... slow2 k.. saya pecaya.. korang sndiri pn x suka di paksa kn.. cuba berulang2 kali tanpa give up,,,

2) buat skin to skin contact seberapa lama yang korang rasa perlu..
-anda boleh mengusap bayi.. memeluk mereka.. bukakn sedikit pakaian korang untuk membolehkan skin to skin antara si manja dan korang boleh berlaku... insyaalah... tiada yang sehebat dari belaian ibu.. dari kita dia datang,.. 9 blan dia berada degan kita.. pasti dia pn x akan merasa selesa degan situasi tersebut..

3) cuba bg directfeeding sewaktu dia tengah mamai.. dan mahu tdur...
- ibu yang penting jng putus asa ye..

4)Teruskan penyusuan menggunakan cawan atau pn picagari. 
- Pantikan korang x menyua cawan tersebut kepada bagi untuk diberi minum.... tesedak nanti..Teknik yang sebenar adalah..Berikan bayi peluang untuk berusaha sendiri merasai susu yang di letakkan di pinggir bibirnya. Biarkan bayi berhenti sendiri merasai ataupun menjilat pinggir cawan itu apabila dia sudah kenyang. ini adalah konsep on deman.. beri susu apabila bayi memerlukan... jng di paksa bayi minum ye..

5) if si manja tetap juga x nak.. haha.. cuba jalan ni plk..agak kejam sikit... jng bg susu dalam botol.... tp bg air zamzam... (jng bg air masak ye.. sbb bayi bawah umur 6 bln tidak sesuai di berikan air masak). if dia lapar n terus nangis jika di berikan air zamzam dalam botol.. watu tu... pelahan2 korang sua la kt mulut dia nipple korang nk ajar dia isap... saya guna teknik yang terakhir ni selama 3 hari ( atau mgkin korang perlukan masa lebih dari ni)... huhu mmg x tahan tengok.. kesian..(berlawan2 ibu ngn anak tengok sape lg degil.. sape nak mengalah) hehehe.... tetapi demi kebaikan ibu dan anak... korang kena kuat semangat... and tahan telinga la ckit degan diorng nangis.. insyaallah...selepas 3 hari ni.. ank saya da kembali  direct..alhmdulillah...

insyaallah directfeeding ni adalah saat manis apabila anda menjadi seorang ibu.. bnyak kebaikan breastfeeding ni.. antaranya... imun badan kuat, otak simanja bijak berbanding dr minum susu formula.. mengeratkan silatullarim antara ibu dan ank.. dan mcm2 lagi la...

so jom BRESTFEEDING ANAK KITA   =)

untuk pertanyaan lanjut mengenai topic hari ni boleh tinggalkan soalan di  bawah ye... wasap pn boleh tuk free consultation.. oh ya,.. tuk sape2 yang berhajat nk kumpul stok EBM.. or nak bertenaga di bulan RAMADAN... boleh tnya saya juga ye..bagaimana..

Your Shaklee Distributor                                    

    Pn Lin Alin

SID     : 954892  
Tel       : 018-9676986 / wasap 013-2787947
Fb       : Lin Alin
Fb Page: cutecottonshop.com   

1 comment:

  1. Sy sekarang mengalaminya.. Anak nangis, sy pn nangis.. Sedih anak xnak df. Apa slh dakuu??

    ReplyDelete