RESEPI LAKSA UTARA TERBAIK

Hehe.. Cubaan memasak laksa utara resepi khas bonda saya menjadi,, mula-mula hajatnya sekadar nak masak untuk anak je, memandangkan anak saya yang pencinta laksa tegar.. Tp biasa la bila buat laksa memamg xreti nak buat sikit-sikit, jadi seperiuk juga la kuahnya...yang ajaibnya.. Saya siap masak pada pukul 12 tengah hari.. Pukul 6 bila nk ulang balik makan,. Da licin seperiuk,. Haik.. Rasnya dalam rumah ni cuba ade kami b3 je. Haha... Ok,. Bila tngok periuk da licin ni,, rasa yakin la sikitkan nak share resepi.. Kita mulakan dengan bahan-bahannya dulu ye.

Bahan kuah laksa utara ( hidangan untuk 6 orng)

Bahan A
5 biji bawang merah
3 ulas bawang besar
Cili kering
Secubit belacan
* bahan A ini dikisar halus.

Bahan B
1kg Ikan kembung/sadin ( atau pape ikan la ikut suka )
3 keping Asam keping
Garam secukup rasa
* bahan B ini di rebus sehingga ikan masak da disejukkan, asingkan isi dan juga tulang ikan ye.. Bak kata orng utara..hangpa perisi la ikan-ikan ni dulu na.. Hehe

Bahan C
Daun kesum
Ikan sadin tin kecil

Bahan D bahan hirisan
Timun
Bawang besar
Cili padi
Daun pudina

Cara-cara nak masak kuah laksanya .
1. Masukkan bahan A ke dalam periuk yang cukup besar.
2. Kisar isi ikan yang telah diasingkan tadi. Kemudian campurkan kedalam periuk yang sama degan bahan A.
3.# tips resepi khas bonda saya. Masukkan ikan sadin tin yang di kisah tanpa kuahnya ke dalam periuk yang sama. Ingt ye, hanya isi ikan sahaja. Kuahnya x nak ye...
4. Ok da siap blan isi ikan,, tulang2 ikan yang di asingkan tadi jangan la pula di buang ye. Beguna tau. Untuk memekatkan kuah... Haa ni la resepi terbaik orang2 utara.. Tulang-tulang ikan ni. Juga di kisar kasar dan ditapis airnya ke dalam periuk yang sama, ..hati-hati ye . jangan sampai temasuk tulangnya ke dalam periuk.. Kang xpasal-pasal tecekik orng nak makan kan hehe,,,
5. Masukan daum kesum, gula, garam mengikut selera masing-masing. Masak sehingga mendidih...taraaaaaaa siap da... Da boleh sluuuppp.. Sluupppp.. Pasti suami suka.. Hehe

Bila laksa korang da siap rebus., da boleh makan dengan bahah2 tabur td ye... Ok jangan cakap banyak,. Jom layan,.. Selamat mencuba =)


0 comments:

Post a Comment