TIPS NAK TAMBAH SUSU


Anda penah x mengalami masalah penghasilan susu merudum..pening? risau takut susu x sukup untuk anak-anak.. hmmmm... memang mencabar betul jd seorang ibu  ni kan,,, bnyak benda nak kena pk.. Saya sendiri pn mengalami masalah yang sama. Ape nk buak kalu kita mengalami detik ni......??? RELEX.. jangan panik.... k.. jangan stress-stress.. nnt susu ibu makin bekurang...

Dalam entri hari ini saya akan kongsikan 5 tips untuk menambahkan kuantiti susu para ibu.... jom chekidauttttttt....

1.      Kerap menyusu
Semakin kerap ibu menyusukan bayi, semakin banyak susu akan terhasil. Jadi, galakkan bayi untuk lebih kerap menyusu. Penyusuan di antara 10 hingga 12 kali atau lebih dalam tempoh 24 jam akan merangsang hormon prolaktin yang menghasilkan lebih banyak susu.

2.      Amalan tradisi
Petua orang lama mengamalkan pemakanan tertentu bagi menambah susu. Ia tidak terhad kepada masyarakat Melayu sahaja. Malah, kaum Cina dan India turut menggunakan kaedah yang sama. Antara jenis makanan yang dipercayai menambah susu ialah, ulam-ulaman (pegaga, peria, raja, turi, betik, jantung pisang batu dan lain-lain), lobak putih, ikan yu dan banyak lagi.
3.      Makanan herba
Terdapat beberapa jenis rempah yang biasa digunakan dalam masakan harian membantu menambah pengeluaran susu. Paling popular ialah halba. Selepas dibeli, cuci halba dengan sempurna dan keringkan. Kemudian simpan di dalam bekas bertutup dan makan sesudu halba setiap hari. Antara herba lain ialah jintan hitam. Cara pengambilannya sama seperti halba.
4.      Minum air ikut keperluan
Selain daripada pemakanan yang berkhasiat, air juga perlu cukup. Ada pendapat mengatakan ibu perlu minum sehingga lapan gelas air sehari. Namun, paling penting anda harus minum air kosong mengikut keperluan tubuh. Selain air kosong, anda juga boleh minum minuman lain seperti susu, air kacang soya dan jus oren segar. Jus oren segar berupaya meningkatkan penghasilan susu,
 jus
5.      Posisi yang betul
Dapatkan posisi yang betul setiap kali menyusukan bayi. Paling utama, anda perlu memastikan bayi melekap dengan betul. Jika anda menghadapi masalah untuk mendapatkan posisi yang betul, dapatkan tunjuk ajar daripada jururawat, doctor atau pakar laktasi tentang teknik dan posisi yang berkesan.

Mudahkan untuk mencuba tip-tip ni.... selain itu anda boleh juga mengambil makanan-makanan tambahan untuk membantu menambahkan air susu (MILK BOOSTER) dan sumber-sumber vitamin yang penting untuk ibu dan anak. Sudah bnyak makanan tambahan yang saya cuba dan Alhamdulillah akhirnya ALFALFA dan Protein Soya ESP dari SHAKLEE yang sesuai dan memberikan hasil yang positif kepada saya dan ramai ibu-ibu2 di luar sana. Kalau anda x cuba anda xkan tahu kehebatan MILK BOOSTER SHAKLEE ni..Mana lagi nk cari set menyusu yang paling murah dan bekesan selain shaklee ni.....sesiapa yang berminat nk cuba.. jom halo-halo saya ye..=)


0 comments:

Post a Comment