TEKNIK MERMIT YANG BETUL

Hai... Assalamualaikum dan selamat pagi.. hari ni saya nak kongsi dengan ibu-ibu mengenai teknik mermit yang betul. Jika korang buat dengan cara yang tidak betul... eisyh..eisyh..eisyh.. boleh luka puting nanti... penting untuk ibu-ibu belajar teknik mermit ni walupan saya tahu ramai ibu-ibu di luar sana sudah ada pump elektrik mahupun manual... Teknik ni penting di waktu-waktu emergency ye ibu-ibu.. misalnya tertinggal pump sewaktu di pejabat..tidak ada sumber elektrik untuk pasang plug pump, contohnya di dalam kenderaan sewaktu travel jauh... mana nk cucuk plug ni kn... payudara pula waktu tu makin bengkak.. dan tidak lupa jgak yang telupa untuk charge battery pump... kalu anda di dalam situasi ni.. please.. please.. n please.. don't be panic ok.... tarik nafas dalam-dalam... dan cuba gunakan teknik mermit ni dengan betul... saya percaya bila ibu-ibu sudah biasa nanti... mesti laju je korang mermit n collect susu korang nanti... masa tu mula la malas dah nak membasuh-basuh pump ni kan.... tmbah malam-malam.. ''guna jari pn boleh..'' hehe....percayalah... apa yang saya cakap ni... =)

 Ok la... xpayah la melayan saya membebel pagi-pagi ni. jom chekidauttt sedikit info mengenai TEKNIK MERMIT ni ok...

Mermit tu ape ye??

Teknik mermit adalah teknik mengeluarkan susu dari badan ibu dengam menggunakan tangan (memerah) tanpa memerlukan sebarang bantuan alatan khususnya pump..

Teknik Step by step..

1. Basuh tangan dengan bersih.

2. Sediakan bekas yang bersih dan bertutup.( if baru-baru nak belajar... saya sarankan guna bekas yang bermulut besar dulu.. contohnya magkuk.. kalu terus guna botol susu yang kecik tu mmg tembak sana sini la ye korang) hehe


3. Urut sekiling payudara untuk merangsang pengeluaran susu.

4. Jika perah payudara kiri, guna tangan kanan. 

5. Ampu payudara. 

6. Buat pegangan bentuk C. Hanya gunakan 3 jari iaitu ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah.


7. Letak ibu jari di atas areola, jari telunjuk dan jari tengah di bawah areola (setentang - boleh bayangkan posisi jam 12-6, 3-9)
 
8. Tolak tangan ke dalam dada secara serentak. (jari-jari ditolak ke arah dalam tanpa mengalihkan posisi jari-jari tadi).
9. Buat gerakan jari seperti menggentel seolah-olah menekan kilang-kilang susu menggunakan jari dengan lembut sehingga kosong. Teknik yang betul tidak akan mendatangkan rasa sakit kepada korang ye. Ulang dua gerakan dilakukan ini k.(tolak ke dalam dan gentel smbil sedikit menekan areola sehingga terasa kosong) 

a) tekan ke dalam              b) gentel sambil sedikit menekan

11. Puter gerakan mengikut arah jam atau berlawanan. Kedudukan jari sentiasa dalam posisi bertentangan 
contoh: 12-6, 11-5, 10-4 dan seterusnya. 

12. Ulang sehingga payudara kosong 

Elakkan!

a) Menekan sambil mendorong/mengheret jari jemari anda. Tindakan ini boleh membuatkan payudara melecet.

b) Menarik-narik puting patudara. Tindakan ini boleh merosakkan lapisan-lapisan lemak pada areola

c) Meramas-ramas payudara (squeeze). Tindakan ini akan melukai payudara anda dan memberikan kesan kepasa kilang susu anda, Payudara juga cenderung membengkak apabila korang melakukannya.Jangan takut ye korang. Jika tekniknye betul. insyaallah tidak akan rasa sakit pun.. pecaya ke tidak saya pernah try buat experiment pada diri sendiri. Pump Vs Mermit.. sebelah saya pump dan sebelah lagi saya menggunakan teknik mermit.....hehehe botol teknik mermit lagi cepat penuh berbanding pump.. dan payudara rasa betul-betul kosong guna teknik ni. hehe.. quantiti pun lagi banyak di sebabkan teknik mermit ni memastikan pyudara betul-betul kosong.. cumanya kelemahannya lenguh la tangan.. hehe to be positif.... anggap je korang tengah exercise jari jemari.. hehe

Untuk menjawab segala persoalan korang, jom la tanya saya jangan segan-segan ye.. insyaallah saya cuba sedaya upaya untuk membantu.. =) Sape-sape nak tnya pasal milk booster budjet pn boleh.. jom pm /wasap / sms saya sekarang ..

Your Shaklee Distributor                                    

    Pn Lin Alin

SID     : 954892  
Tel       : 018-2890438
Fb       : Lin Alin
Fb Page: cutecottonshop.com    


PENGEDAE SAH BARANGAN SHKLEE DI SEKITAR:
Bandar Baru Salak Tinggi, Nilai, Sepang, Dengkil dan seluruh Malaysia


0 comments:

Post a Comment