Jadual perahan susu ibu

''Selepas besalin , pada hari keberapakah patut saya mula mengepam stok susu? Dan dalam sehari pula berapa kali saya patut mengepam?''

Sy selalu ditanya kn soalan2 ini setiap kali melawat kawan2 yang baru melahirkan baby ..ramai yang betanyakan rahsia susu terbaik untuk ank...tahukan korang yang sebenarnya ibu2 boleh mula memerah susu pada bila2 masa y diizinkan, tujuan kita mengepam ni sebenarnya adalah untuk mengurangkan bengkak susu jika belaku. Dr segi kekerapan mengepam pula. Begantung pada ibu keadaan ibu sndiri. Cthnya cm saya. Mula mengepam sebulan sebelum mula bekerja . setiap 3 jam skli sy akn mula kn sesi mengepam. Pg pukul 9.. Tngh hari pukul 12.. And petang pukuk 3 sekali.
Kalu nk ikut kn waktu pump sy mmg x tepati masa juga. Almklum la bekerja dlm makmal kn. Melibatkan bahan kimia berbahaya. Bengkak susu memang sinonim da . tp ape yg sy buat sy cuba disiplin kn diri untuk pump sblm masuk makmal. 

Korang tau x semakin kerap breast kita kosong. Semakin bnyak la susu akn di hasil kn. So kalu nk buat stok or nk pastikan ank2 cukup susu. Make sure korang kalu ade masa buat power pumping k.
Ini adalah jadual sy, walaubagaimana pn keperluan mengepam setia orng x sama. Ade y perlu pump setap 2 jam or 2.30 minit. Begantung pada si ibu da keperluan bby ye.untuk memastikan susu sy sentiasa berkhasiat, sy pilih set menyusu shaklee sebagai makanan tambahan dan milk booster sy. Alhamdulillah, dr xde susu. Susu kelihatan cair, skrng ank saya da berusia 1 tahun 5 bulan. Masih lg full breast feed dan mengalami bengkak susu. Rezeki ni rahsia Allah. Kita hnya boleh mampu berusaha. Cara sy.. Kerap pump, selalu buat power pumping, and amik makanan tambahan untuk menjaga kualiti dan kuantiti susu. 

0 comments:

Post a Comment